بازی های موسیقی راهی عالی برای بهبود مهارت های جسمی و اجتماعی کودکان
بازی های موسیقی راهی عالی برای بهبود مهارت های جسمی و اجتماعی کودکان
بازی های موزیکال ( بازی های موسیقی ) نوعی از بازی هستند که موسیقی نقش به سزایی در آنها دارد و در انواع مختلفی نظیر بازی های ریتمی ساده تا مدل های پیچیده تر موجود هستند. موسیقی فواید زیادی برای سلامت جسمی و روانی دارد، بنابراین این بازی ها راهی عالی برای تقویت مغز و بهبود خلق و خوی افراد به ویژه کودکان می باشند. بازی های موزیکال به رشد فیزیکی، فکری، اجتماعی و عاطفی کمک می کنند. علاوه بر این موارد، بازی های موسیقی مزیت های بسیاری برای پرورش کودکان دارند که در ادامه مطلب به آنها می پردازیم.
انجام بازی های همراه با موسیقی چه تاثیری در یادگیری کودکان دارد؟
بازی های موسیقی برای سرگرم کردن کودک و پرورش فکری و جسمی او بسیار سودمند هستند. از جمله مزایای بازی های موزیکال برای کودکان عبارتند از:
-
تاثیر بازی موسیقی در رشد هوش کودک
رشد شناختی کودک به واسطه خواندن آهنگین کلمات و استفاده از حرکات متناسب با آن شکل می گیرد. بدین ترتیب آنها نمادگرایی را درک می کنند و با توسعه مهارت های کلامی، دایره لغات بیشتری را یاد می گیرند. به واسطه بازی های موسیقی کودکان با مفاهیمی نظیر بالا، پایین، آهسته، اعداد، حروف و روابط علت و معلولی آشنا می شوند. به عنوان مثال کودک متوجه می شود که با تکان دادن زنگ می تواند آن را به صدا در بیاورد. این بازی ها همچنین در بهبود دامنه توجه کودکان و حافظه سودمند ند.
-
موسیقی راهی برای رشد عاطفی و اجتماعی
یکی از بهترین راهکارها برای ایجاد حس اعتماد به نفس و موفقیت در کودکان، آواز خواندن می باشد. تنها با خواندن آهنگ های ساده، انجام حرکات معمولی و استفاده از سازهای غیرپیچیده ای نظیر زنگ، می توانید به کودک خود احساس ارزشمندی را القا کنید. بازی های موسیقی به کودکان ساکت این امکان را می دهند تا احساسات خود را به روشی امن و راحت بیان کنند. در ضمن ویژگی هایی مانند بیان خلاق و توجه به دیگران در کودک ایجاد می شوند.
-
افزایش انگیزه موفقیت
انگیزه عاملی است که میل به یادگیری را در انسان ها ایجاد می کند و نیاز به معاشرت با دیگران را پدید می آورد. وقتی کودکان بازی های مرتبط با موسیقی را انجام می دهند، کنترل تکانه ها و تصمیم گیری را یاد می گیرند. این مسئله باعث حس آرامش، انرژی و انگیزه در کودکان می شود.
-
توسعه مهارت های حرکتی
این بازی ها فرصتی عالی برای حرکت از طریق رقص، راه رفتن، پریدن، لمس کردن و حرکت دادن اعضای بدن هستند. آهنگ ها به کودک کمک می کنند تا در مورد بدن خود و نحوه حرکت آن آگاهی یابد. نواختن ساز نیز راهی فوق العاده برای تنظیم مهارت های حرکتی کودکان می باشد. یادگیری نحوه حرکت دادن گروه های عضلانی بزرگ و گروه های ماهیچه ای کوچک، به واسطه موسیقی آسانتر است. زیرا به کنترل حرکت از طریق ریتم کمک می کند. انجام بازی های دستی، ساز زدن، ضربه زدن و … هماهنگی چشم و دست را بهبود می دهد.
-
توسعه بصری با انجام بازی های موسیقی
حواسی نظیر لمس، دیدن، شنیدن و بوییدن برای یادگیری بسیار مهم هستند. نواختن ساز، به دلیل نیاز به حرکات هدایت شده از طریق چشم، دست و پا، هماهنگی بصری را توسعه می دهد. کودکان با دیدن یک حرکت، آن را کپی می کنند و بدین ترتیب حافظه کوتاه مدت و بلند مدت خود را تقویت می نمایند. همچنین عملکرد دوچشمی یعنی ادغام میدان دید از هر دو چشم، بدین وسیله در کودک ایجاد می شود.
-
توجه بهتر و تمایز شنوایی
بازی های موسیقی در کنار رشد بصری، هماهنگی گوش با دست و پا را برقرار می کنند. گوش دادن به انواع صدا از جمله طبیعت، رادیو، موسیقی و داستان، بر تعادل کودک تاثیر می گذارد. رشد زبانی و حرکتی انسان ها از همین جا منشا می گیرد. همچنین مهارت های لازم برای خواندن نظیر توجه، یادگیری و تمایز شنوایی به این ترتیب توسعه می یابند. به عبارت دیگر کودکان یاد می گیرند که صداهای درون کلمات را درک کنند. در ضمن قادر خواهند بود صداها را به شیوه ای معنادار در حافظه ذخیره کرده و به خاطر بیاورند.
بازی های موسیقی ساده و قابل انجام در منزل
موسیقی یک فعالیت فوق العاده برای تعامل بین والدین و معلمان با کودکان می باشد. در ادامه چندین بازی موسیقی را معرفی می کنیم که به راحتی در کلاس یا منزل می توانید با کودکان انجام دهید.
1. رقص منجمد
این فعالیتی سرگرم کننده با قوانین ساده است که خردسالان در مهدکودک یا در خانه می توانند آن را بازی کنند. بازی رقص منجمد در بهبود شناختی، مهارت های حرکتی و اجتماعی کودکان موثر است، در حالی که از آسانترین بازی های موسیقی می باشد. برای این بازی فقط به موسیقی نیاز دارید و نحوه انجام آن به صورت زیر است:
موسیقی جذابی پخش کنید و به کودکان بگویید همراه با آن باید برقصند. با این حال زمانی که موسیقی متوقف می شود، آنها می بایست در موقعیت رقص خود منجمد شوند. بهتر است برای این بازی از آهنگ های تند استفاده کنید و به بچه ها بگویید تا حرکات خنده دار یکدیگر را نگاه و بررسی کنند.
2. لباس های موزیکال
این هم از جمله بازی های موسیقی راحت است که برای انجام آن به کیسه ای از لوازم جانبی مانند کلاه، بینی، کلاه گیس و همچنین موسیقی و چند صندلی نیاز دارید. برای شروع صندلی ها را به صورت دایره ای بچینید، موسیقی را روشن کنید و از کودکان بخواهید که روی صندلی بنشینند و کیسه وسایل را به یکدیگر بدهند. زمانی که موسیقی متوقف می شود، کودکی که کیسه را در دست دارد باید یک وسیله از داخل آن را بپوشد. در آخر وقتی کیسه خالی شد، کسی که خنده دارترین لباس مبدل را داشته باشد، برنده است.
3. نواختن طبل های خانگی
یکی از ساده ترین بازی های موسیقی برای ترغیب کودکان به خلق موسیقی، نواختن سازهای کوبه ای می باشد. سعی کنید با ساختن طبل های خانگی با استفاده از وسایلی نظیر قوطی حلبی، ظروف خالی، جعبه و هر ابزاری که در اختیار دارید، یک فعالیت سرگرم کننده ایجاد نمایید. در ضمن می توانید طبل دست ساز خود را با برچسب و تصاویر جالب تزئین کنید تا جذابتر شود.
موسیقی را در فعالیت های زندگی خود بگنجانید
شما می توانید در فعالیت های روزمره فرزندتان، بازی های موسیقی را پیاده کنید و بدین شکل آنها را به سادگی سرگرم نمایید. در زیر راهکارهایی را در مورد آن ارائه می دهیم:
- برای فعالیت هایی مانند لباس پوشیدن یا حمام کردن آهنگ های ویژه ای ابداع کنید.
- کودک را تشویق نمایید که داستان های موزیکال خود را بسازد.
- در طول ماشین سواری و رفت و آمد، لیست موسیقی مورد علاقه کودک را پخش کنید.
- کودکتان را با کلاس های موسیقی آشنا سازید.
جمع بندی
همانطور که می دانید موسیقی بر تمام جنبه های رشد و پرورش انسان ها از کودکی تا بزرگسالی تاثیر دارد. قرار دادن کودک در معرض انواع موسیقی می تواند خلاقیت او را افزایش دهد و بازی های موسیقی نقش مهمی در بهبود یادگیری و استعداد کودکان دارند. پس از راهنمایی های این مقاله کمک بگیرید و کودکی سالم و شاد را پرورش دهید.
دیدگاهتان را بنویسید